راهنمای استفاده از پایگاه اطلاعاتی
تهیه کننده: لیلا شیخ نجفی مرداد ماه 1397
معرفی اسکوپوس Scopusاسکوپوس Scopus بزرگترین پایگاه چکیده و نمایه های استنادی جهان است که یکی از ابزار های سریع و جامع برای جستجو بشمار می رود. اسکوپوس یکی از محصولات ناشر هلندی Elsevier است که استفاده از اطلاعات آن بصورت رایگان فراهم نیست. این پایگاه ابزار خوبی برای پژوهشگران در حوزه های مختلف است که نه تنها اطلاعات مقالات و چکیده آنها بلکه میزان استنادات آنها را نیز بیان می کند. به عبارت دیگر علاوه بر جستجو و دسترسی به مقالات معتبر میتوان فعال ترین نویسنده ، سازمان ، مراکز تحقیقاتی و مجلات هسته را در حوزه موضوعی خاص تعیین و رتبه بندی کرد. این پایگاه با پوشش میان رشته ای وسیع خود، مجلات علمی، کتب و مجموعه مقالات کنفرانسی را در زمینه های تکنولوژی، پزشکی، علوم اجتماعی، هنر و علوم انسانی ارائه می دهد. همچنین امکان جستجو در ثبت اختراعات را نیز فراهم میکند. پیوند مستقیم به متن کامل مقالات، این پایگاه را به یکی از ابزارهای سریع و جامع برای جستجو تبدیل کرده است. اسکاپوس اطلاعات کتابشناختی بیش از 71 میلیون رکورد از بیش از ۵۰۰۰ ناشر جهان قبل از سال 1960 تا زمان حاضر را ارائه می دهد که روزانه update می شود را جمع آوری کرده است. در مجموع این پایگاه اطلاعات بیش از ۲۰۰۰۰ مجله علمی پژوهشی را در خود نمایه کرده است. اسکاپوس امکان جستجو در مقالات (Article-in-press مقالاتی که برای چاپ، پذیرش شده اند ولی هنوز به مرحله چاپ نرسیده اند.) را نیز فراهم کرده است. پوشش موضوعی اسکاپوس علوم زیستی، پزشکی، علوم پایه، مهندسی، علوم انسانی و … می باشد.
پوشش موضوعی محتوای Scopus :
Note:
Journal titles may belong to more than one subject area. چگونه به اسکوپوس دسترسی پیدا کنیم؟برای دسترسی به این پایگاه، در صفحه اصلی سایت دانشگاه علوم پزشکی ارومیه به آدرس umsu.ac.ir ، لینک کتابخانه دیجیتال دانشگاه و یا آدرس مستقیم diglib.umsu.ac.ir ، پایگاههای اطلاعاتی مراجعه فرمایید.
:Register با عضویت در محیط Scopus می توانید از امکانات این سایت از قبیل ذخیره کردن اطلاعات و سیستم آگاهی رسانی ((Alert استفاده نمائید. برای عضویت، گزینة Register را انتخاب و فرم عضویت را پر نمائید. در مراجعات بعدی دیگر نیازی به ثبت نام کردن ندارید فقط با انتخاب Login و وارد نمودن شناسة کاربری و رمز عبور خود، از امکانات این سایت بهره ببرید. چنانچه قبلاً در پایگاه Science Direct ثبت نام کرده اید با همان نام کاربری و رمز عبور می توانید درScopus نیز وارد شوید. (چون Science Direct و Scopus زیر نظر موسسه Elsevier تهیه شده اند).
شیوه های جستجو
Document Searchپس از ورود بهSCOPUS ، گزینه Document Search امکان جستجوی موضوعی را فراهم می کند. در قسمت، Search کلید واژه (های) خود را وارد کنید. از منوی آبشاری روبروی آن فیلد دلخواه از قبیل عنوان مقاله، چکیده، نویسنده و ... را انتخاب و جستجوی خود را به آن فیلد محدود کنید. در مورد این فیلدها، در ادامه توضیح داده خواهد شد. علامت + کنار منوی آبشاری Add Additional search term جعبه های جستجو را افزایش می دهد. در قسمت، Limit to محدودیت های دیگری مانند محدوده سالی ) (Date Range نوع مدرک ) (Document Typeرا اعمال کنید. فیلدهای جستجو: All Fields : امکان جستجوی کلیدواژه های مورد نظر در همه ی فیلدها را فراهم میکند. Article Title, Abstract, Keywords : جستجو در عنوان مقاله، چکیده و کلیدواژه ها Authors : جستجو در نام نویسندگان First Authors : جستجو در نام نویسنده ی اول Source Title: جستجو در منبعی که مقاله یا بخشی از کتاب در آن منتشر شده است (جستجو در نام مجله یا نام کتاب) Article Title : جستجو در عنوان مقاله Abstract : جستجو در چکیده Affiliation : جستجو در وابستگی سازمانی نویسنده (سازمانی که نویسنده وابستگی خود را به آن اعلام کرده است.) Language : انتخاب زبان جستجو ISSN : جستجو بر اساس شماره استاندارد بین المللی مجله CODEN : کد منحصر به فرد برای شناسایی انتشارات مختلف DOI : جستجو بر اساس شماره دیجیتالی مقالات References : جستجو در منابع و مآخذ Conference : جستجو در نام کنفرانس Chemical Name : جستجو در نام شیمیایی مواد CAS Number : جستجو بر اساس شماره ای که به مواد شیمیایی اختصاص داده شده است. Author Searchاین گزینه امکان پیدا کردن مدارک یک نویسنده خاص را فراهم می کند. برای جستجوی نام نویسندگان، در قسمت Author Last Name نام خانوادگی نویسنده و در قسمت Author First Name نام کوچک نویسنده را وارد کنید. در قسمت Affiliation می توان نام سازمان یا موسسه ای را که نویسنده به آن وابسته است ذکر کرد. در قسمت Advanced با توجه به نوع فعالیت نویسنده، گزینه های موضوعی موردنظر را انتخاب نمایید. بر اساس اطلاعات وارد شده، رکوردهای مرتبط با آن شخص خاص بازیابی می شود.
ORCID : اسکوپوس به هر نویسنده کد ۱۶ رقمی منحصر به فردی اختصاص داده است که با وارد کردن آن کد در قسمت ORCID ID می توان مدارک آن نویسنده را جستجو کرد. این کد، برای تمایز دادن بین نویسندگان دارای نام مشابه، مفید است. همچنین نام نویسندگان ممکن است به فرمتهای مختلف نوشته شود که با داشتن کد هر نویسنده تمام مقالات نویسنده که نام وی با فرمتهای مختلف نوشته شده بازیابی خواهد شد. بعد از جستجوی یک محقق، اطلاعات آن محقق، تعداد مقالات و مدارک منتشر شده از وی، تعداد استنادات و همچنین شاخص h-index آن محقق مشخص می شود. اچ ایندکس شاخصی عددی، برای نشان دادن میزان بهره وری و تاثیرگذاری علمی دانشمندان به صورت کمی است و با در نظر گرفتن تعداد مقالات پر استناد افراد و تعداد دفعات استناد شدن آن مقالات توسط دیگران محاسبه میشود. به کمک این شاخص، میتوان محققان تاثیرگذار را از محققانی که صرفا تعداد زیادی مقاله منتشر کرده اند متمایز نمود. از این شاخص میتوان برای تاثیر گذاری علمی گروهی از دانشمندان نیز بهره برد، مثلا ایندکس اچ برای محاسبه تاثیرگذاری علمی دانشگاهها و دانشمندان یک کشور نیز قابل استفاده است. وقتی اچ-ایندکس برای شخصی به میزان ۵ است، یعنی تعداد ۵ مدرک (مثلا مقاله) دارد که به هر کدام دست کم ۵ بار استناد شده است. Affiliation Searchبا استفاده از این گزینه، می توان تولیدات علمی یک دانشگاه یا کشور را بدست آورد. در واقع برای جستجوی فعالیتهای علمی یک موسسه خاص میتوان از این گزینه استفاده کرد. برای مثال چنانچه در این قسمت Imam Khomeini Hospital University of urmia وارد شود، رکوردهایی بازیابی میشود که نویسندگان آن وابستگی سازمانی خود را "بیمارستان امام خمینی (ره) دانشگاه ارومیه " اعلام کرده اند. Advanced searchبرای جستجوی پیشرفته، جامع و در مواردی که استراتژی جستجو خیلی طولانی است، میتوان از گزینه Advanced Search استفاده نموده و با استفاده از عملگرهای منطقی (and, or, not) و کدهای مختلف، جستجوی دقیقی را انجام داد.
در مثالهای زیر، نحوه وارد کردن اطلاعات در advanced search آمده است. ALL("Cognitive architectures") AND AUTHOR-NAME(smith)
Search Results ( نتایج جستجو)در صفحة نتایج، لیست
رکوردهای بازیابی شده درscopus و
همچنین لیست ثبت اختراعات ) (patentsو
|